Mental mistrivsel – den usynlige udfordring på arbejdspladsen

Du skal næsten være huleboer, hvis du ikke er stødt på ordet stress i dagens Danmark. Det store hverdagspres, der opleves hos den enkelte, kan få dagligdagen på arbejdet til at falde sammen og i sidste ende give bagslag for både medarbejderne og virksomheden.

Præstationpres, det økonomiske pres, jobusikkerheder og personlige udfordringer er efterhånden blevet en uundgåelig del af hverdagen for mange mennesker i dag. Det påvirker unægteligt dagligdagen på arbejdspladsen. Presset hos danskere blev tilbage i marts måned sat særligt under lup, da Sundhedsstyrelsen fremlagde en rapport, Den Nationale Sundhedsprofil for 2017, som viste et dystert billede af danskernes tanker, følelser og selvopfattelse. Undersøgelsen viste, at 623.000 danskere har ondt i livet, mens langt over 1 million danskere er ramt af stress. Det er en alvorlig situation, der ikke kan ignoreres.

UDTALELSE FRA EN EKSPERT – BJARNE ELLER ANETTE

Som leder, chef eller HR-medarbejder er det efterhånden blevet en kendsgerning, at der medfølger et stort ansvar i at løse medarbejders mentale udfordringer. Selvom faktorer uden for arbejdspladsen spiller en stor rolle i de mentale sundhedsproblemer, kan stress på arbejdspladsen ikke ignoreres som en bidragende faktor. Ledere har i dag et ansvar for, at arbejdspladsen ikke påvirker medarbejdernes mentale sundhed negativt. Den usynlige udfordring om mental mistrivsel og stress skal holdes i hanke for at sikre en velfungerende virksomhed.

Der er flere konsekvenser ved manglende håndtering af det mentale sundhedsproblem på arbejdspladsen. De mest fremtrædende er:

  • Tab af dygtige medarbejdere
  • Erstatningskrav fra arbejdstagere
  • Øget sygefravær
  • Stor udskiftning af medarbejdere

Men, hvordan løser man mental mistrivsel, når mental mistrivsel typisk ikke kan ses med det blotte øje? Mental mistrivsel er en svær opgave, og derfor er man nødt til at tilgå udfordringen forebyggende og proaktivt for at opnå succes.

4 forebyggende tiltag til at sikre mental trivsel for medarbejderne:

  1. Opsøg den enkelte medarbejder
  2. Involver kollegaer
  3. Italesæt
  4. Find løsninger sammen
HRpeople’s udgangspunkt er at fungere som ekstern HR-chef. Vi arbejder både på strategisk niveau, som rådgiver for topledelsen og operationelt med etablering af HR-afdelinger og HR-processer. Vi er skrappe til at spotte talenter, lette deres onboarding og til at udvikle dem i deres jobs. Vi rådgiver og assisterer i HR, og vi løser en lang række rekrutteringer hvert år – herunder internationale rekrutteringer og relocations.